Rýžové chipsy jsou zdravější a nesmažená alternativa bramborových lupínků

Rýžové chipsy jsou skvělým způsobem, jak ukojit malý dopolední nebo odpolední hlad. Jsou plná bílkovin, vlákniny a důležitých vitaminů a minerálů z hnědé rýže. Tato dobrota se skvěle hodí jako svačinka pro děti do školy, na zakousnutí před nebo po cvičení, jako praktický snack na výlet, ale třeba i jako zdravější a nesmažená křupavá varianta bramborových. Rýžové chipsy jsou navíc vhodné i pro vegany a pro bezlepkovou dietu, takže vás nezaskočí ani ta nejnáročnější návštěva.

Do rýžových koleček se používá hnědá rýže, ze které získáme nejvíce živin. Hnědá rýže je skvělým zdrojem selenu, také fosforu, hořčíku, manganu, železa, zinku, thiaminu (vitamin B1), niacinu (vitamin B3), vitaminu B6 i kyseliny listové. Hnědá rýže vzniká odstraněním pouze té nejsvrchnější vrstvy z rýžového zrnka, další hnědá část slupky, bohatá na vitaminy skupiny B a minerály, zůstává. Oproti bílé rýži je proto hnědá rýže výrazně nutričně hodnotnější a zdravější. Řadí se mezi celozrnné potraviny, které se doporučují jako prevence vysoké hladiny cholesterolu a kardiovaskulárních onemocnění, protože zabraňují nadměrnému usazování cholesterolu v tepnách. Na rozdíl od své více oloupané kolegyně se pak může hnědá rýže chlubit i obsahem mastných kyselin a antioxidačními účinky. Pro vysoký obsah vlákniny je hnědá rýže, stejně jako výrobky z ní, velice prospěšná pro správnou funkci zažívání, pravidelné vyprazdňování a také prevenci rakoviny tlustého střeva a konečníku.

Zdravou svačinku v podobě rýžových chipsů si můžete spolu s dalším nákupem objednat na e-shopu Košík.cz.