Na jihu Čech skončilo na jatkách 559.183 prasat, nejvíce v zemi

V Jihočeském kraji skočilo loni na jatkách 559.183 prasat, což je nejvíce v zemi. Proti roku 2012 porážka vzrostla o dvě procenta. Ačkoli se na jihu Čech chová nejvíce hovězího dobytka, bylo v kraji poraženo jen 13.000 kusů skotu, meziročně o 11 procent méně, což představuje sedmou pozici z třinácti. O 35 procent na 909 kusů pak loni klesla porážka ovcí. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). 

Na vysokém objemu výroby vepřového masa v Jihočeském kraji mají podíl Kostelecké uzeniny spadající do koncernu Agrofert, respektive jejich závod v Plané nad Lužnicí. "Od roku 2011 se v rámci specializace přesunula část porážky vepřového z Kostelce u Jihlavy a Roudnice nad Labem do Plané nad Lužnicí, a naopak v Plané skončila porážka hovězího a přesunula se do Kostelce," uvedl ředitel závodu v Plané na Lužnicí Jaroslav Janoušek. 
    
Na porážce prasat v tuzemsku se podle něj Maso Planá podílí sedmnácti procenty a v Kostelci u Jihlavy na Vysočině se poráží zhruba osm procent hovězího z celé republiky. Větší porážkumají jenom v Poličce v Pardubickém kraji, kde skončí na jatkách 12 procent skotu. 
    
"V roce 2013 se v Plané porazilo 431.000 vepřů, což je proti roku 2012 nárůst o tři procenta. Většina vepřů - 70 až 80 procent, pochází z vlastních chovů Agrofertu, zbytek se nakupuje v tuzemsku," řekl Janoušek ČTK. Závod v Plané se specializuje na produkci vepřového masa, zejména baleného do ochranné atmosféry, kterého produkuje 800 až 1000 tun za měsíc. Tuzemský trh tak pokryje ze 60 procent. 
    
Do sortimentu Maso Planá patří také polotovary, to znamená mletá masa, vinné klobásy a syrové výrobky na grilovací sezonu. Z tepelně opracovaných výrobků se tam pak vyrábějí pouze dušené šunky, které v Plané mají dlouholetou tradici spojenou s vývozem zejména do USA. "Celkový objem výroby je až 3500 tun za měsíc, což z Plané dělá největšího producenta masa v ČR," uvedl Janoušek.
 
zdroj: ČTK