Tábor má babybox v domově důchodců, další na jihu Čech asi nebudou

V Česku se nachází první babybox v domově důchodců. Schránku pro anonymně odložené novorozence dnes instalovali do objektu táborského G centra, její provoz začne 4. února. Je to šestý babybox v Jihočeském kraji, který bude patrně v regionu také poslední, řekl ČTK zakladatel sítě schránek pro nechtěné děti Luděk Hess. 

"Raději bychom babybox měli v nemocnici, což je po všech stránkách praktičtější. Ale bohužel jsme se s tou táborskou nedomluvili," uvedl Hess. Jednání prý trvala tři roky. Za tu dobu v Táboře našli lidé dva odložené novorozence. V roce 2010 objevil živé dítě v igelitce u Lužnice muž venčící psa. Ve druhém případě se jednalo o tragičtější případ, novorozence nalezli lidé mrtvého před panelovým domem. 

Babybox v Táboře se nachází v blízkosti nemocnice. Podle ředitelky domova důchodců Jaroslavy Kotalíkové nepředstavuje pro její zařízení schránka pro odložené děti komplikace. "Pracují u nás v nepřetržitém provozu školené zdravotní sestry. V případě, že v babyboxu naleznou odložené dítě, postarají se o něj a zavolají záchrannou službu, která novorozence odveze do nemocnice," řekla. Dodala, že ji těší, že v domově důchodců nyní nebude život pouze končit, ale občas také začínat. 
    
Táborský babybox bude 54. zařízením na odložení děti v Česku. Ve schránce je možné anonymně a bez obav z postihu ponechat nechtěné dítě. I vzhledem k rozměrům, přibližně jeden metr krát půl metru krát 60 centimetrů, je určen pro novorozence, našly se v nich ale odložené i mnohem starší děti. Myšlenka navazuje na tradici ponechávání nechtěných dětí u klášterů či kostelů, která se v Evropě rozvinula od středověku. 
    
Babyboxy bývají umístěny v ústraní, aby byla zaručena anonymita lidí, kteří se rozhodnou dítě odložit. První schránka na odložené děti byla instalována v červnu 2005 v soukromém GynCentru v Praze-Hloubětíně. 
    
Hess dodal, že táborským babyboxem asi pokrytí jižních Čech končí. "Ještě možná připadají v úvahu Prachatice, ale tím si nejsme úplně jisti," řekl. Babyboxy se v Jihočeském kraji kromě Tábora nacházejí také v Českých Budějovicích, Písku, Strakonicích, Jindřichově Hradci a Českém Krumlově. 
 
zdroj: ČTK